Wat is CSP?

CSP is een manier van energie-opwekking die al sinds begin jaren 80 in de Verenigde Staten wordt gebruikt om aan de groeiende energie-behoefte te voldoen. Verschillende projecten, onder andere in de woestijnen van Californië en Nevada, hebben aangetoond dat CSP een betrouwbare en concurrerende vorm van energie-opwekking is die een grote toekomst te wachten staat. Er zijn al CSP-centrales die meer dan 100 Megawatt/h leveren; genoeg voor een middelgrote stad.

Verschillende problemen die de wereld heeft kunnen hiermee worden aangepakt en opgelost. De wereld heeft een energie-probleem, een milieu-probleem en veel woestijn. De oplossing is niet ingewikkeld: als zelfs maar een fractie van alle woestijn op de wereld wordt gebruikt voor CSP-centrales, dan kan daarmee de energie-behoefte van de hele wereld worden opgelost.

Waarom CSP?

1. Als brandstofbron in het post-fossielebrandstoffen-tijdperk.

2. In Californië worden parabolische troughs (spiegels) sinds 1984 commercieel geëxploiteerd. Momenteel 354 Megawatt/h.

3. Voor toekomstige CSP-centrales worden de energiekosten geraamd op € 0.12 / kWh. Het is daarmee concurrerend t.o.v. andere brandstoffen.

4. Energie kan (bijna) niet worden opgeslagen. CSP levert energie op tijden dat de energiebehoefte het grootst is.


De toekomst

  • Zuid Afrika bouwt aan een 100 Megawatt/h centrale.
  • Israel bouwt aan en 500 Megawatt/h centrale.
  • Momenteel zijn er al CSP-centrales in verschillende staten in het zuid-westen van de VS en worden projecten opgezet in Marocco, Egypte, India en Mexico. En er zijn plannen voor CSP-centrales van 5000 Megewat/h.
  • gecombineerde CSP-centrales, met samen een oppervlak zo groot als Frankrijk, kunnen in de gehele wereldbehoefte aan energie voorzien.

Het is hoog tijd dat Europa in deze energie-vorm gaat investeren om van deze energievorm te kunnen gaan profiteren. En daarbij levert dit een grote bijdrage aan het voldoen aan afspraken zoals die in het Kyoto-verdrag zijn vastgelegd.

Inmiddels is bewezen dat CSP de technologie van de toekomst is en daarop zal op korte termijn door beleidsmakers geacteerd moeten gaan worden.

Nationale en Europese beleidsmakers moeten pro-actief zijn door nu het belang van deze ontwikkeling in te zien en afspraken te maken met de overheden van zon-rijke landen, bijvoorbeeld in noord-Afrika, over het ontwikkelen van energiewinning uit CSP-technologie.


Hoe werkt CSP?

Zonnestralen worden met behulp van parabolische spiegels gebundeld om water mee te verhitten. De gegenereerde stoom drijft een grote turbine aan en produceert daarmee electriciteit.

Een CSP-veld bestaat uit rijen spiegels die langs de noord-zuid as zijn opgesteld.

 


Nederlandse organisaties:

GEZEN - Stichting voor grootschalige exploitatie van zonne-energie.

Energie Management

INTEGeR... Consult - Adviesbureau in duurzame ontwikkeling.


Buitenland:

Solar Paces - SolarPACES is an international cooperative organization bringing together teams of national experts from around the world to focus on the development and marketing of concentrating solar power systems.

US Department of Energy

Renewable Energy Laboratory

MIT - Technology Review - Artikel: Concentrating on Solar

TREC - Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation


Interview Radio 1

Op 22 maart ('05) heeft Paul Metz een interview gegeven voor het Radio 1 Journaal. Het is hier te beluisteren:


Schone toekomst met Zonnecentrales

In het milieutijdschrift Arena (maart '05) staat een artikel door Paul Metz over de mogelijkheden van CSP. Het artikel kunt u hier vinden.
Als u op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen, commentaren en beschouwingen op het gebied van duurzame energie, laat dan uw gegevens achter op onze contact-pagina.